Sundhed & Gode råd

Vores hvalpe

 

Bliver født inde i huset. Den første tid sover jeg sammen med hvalpene og deres mor, for at kunne observere at alt går som det skal og for at give moderen tryghed. Hvalpene bor alle 8 uger inde i huset, hvor de oplever livet i en familie med lyde, mennesker, andre hunde osv. De vil når de har alderen til det komme ud og udforske verden udenfor og kommer inden de flytter hjemmefra ud og køre bil flere gange. De kommer i skoven, ved vandet og bliver introduceret for mange nye ting. De bliver ved 7 ugers alderen hvalpetestet med henblik på at finde ud af hvilken hvalp der passer sammen med hvilken familie.
 

Forventninger til hvalpenes nye familier:

 

Efter hvalpene er flyttet hjemmefra holder jeg 3 hvalpetræf når de er cirka 3, 4 og 5 måneder gamle samt 1 års fødselsdag. Disse træf holdes for at sørge for at hvalpen får den bedst mulige start i sin nye familie, ved at hjælpe familien på vej med træning og gode råd. Samtidig er det hyggeligt for både de nye ejere og mig at se hvordan kuldet udvikler sig. Datoerne er fastlagt inden hvalpene flytter hjemmefra således at de nye familier har mulighed for at planlægge deltagelse i god tid.
 

Jeg ønsker at sælge mine hvalpe til familier som har tid og lyst til at stimulere deres hunde såvel fysisk som mentalt. Golden retriever er en lærenem race og den kan anvendes til mange forskellige former for træning, den nyder at bruge tid sammen med sin ejer og lære nyt. Jeg mener enhver golden fortjener at få lov til at bruge deres hjerne, på den måde får man en glad og velafbalanceret hund at bo sammen med.
 

Hvad kan hvalpekøberne forvente af os:

 

Som opdrætter har vi stor interesse i at følge vores hvalpe når de rejser hjemmefra. Det betyder at du som køber altid kan henvende dig til os om stort og småt resten af hundens liv. Vi vil selvfølgelig også hjælpe til med at klæde dig så godt på som muligt inden hvalpen forlader os. Derfor holder vi en dag (formiddag/eftermiddag) for de nye ejere af hvalpene hvor vi informerer om alt hvad vi kan komme i tanke om kan være til nytte for en ny hundeejer. Vi laver også en pjece med alle de praktiske oplysninger som er vigtigt at vide den første tid i hjemmet med en ny hvalp.
 

Gode råd

 

Enhver som ønsker at anskaffe sig en hund, bør tage ud til opdrætteren og hilse på både hunde og mennesker. Hvis man synes godt om moderen (og faderen, hvis man er så heldig også at møde ham, han kan jo bo langt væk), vil man sandsynligvis også synes om afkommet efter hende/ham. Ved samme lejlighed kan man også ved selvsyn se om opdrætteren har hvalpene under forhold som man ønsker at ens kommende familiemedlem skal starte sit liv i.

Ved et sådant besøg skal man benytte lejligheden til at stille alle de spørgsmål man har lyst til. Tænk på at det er et nyt familiemedlem man anskaffer og det er vigtigt at man finder en race og type som passer til ens ønsker og behov.
 

Temperament

 

I mit opdræt lægger jeg stor vægt på at de hunde som jeg anvender i avl har det temperament og sind som jeg synes er typisk for en golden og som står beskrevet i golden retrievers racestandard. De skal være venlige, imødekommende og tillidsfulde. Temperament og sind er meget arveligt og skrønen om at en nervøs eller ængstelig tæve vil modnes og have godt af at få et kuld hvalpe er helt forfejlet.
 

Hvis tæve og hanhund er glade, sociale og nysgerrige hunde, vil de med stor sandsynlighed give dette videre til deres hvalpe. Det kræver selvfølgelig at opdrætter og senere hen hvalpekøber følger op og give hvalpen god prægning og socialisering allerede fra 3-4 ugers alderen.
 

Alt dette betyder at jeg kun ønsker at anvende hunde i avl som besidder de ovennævnte kvaliteter. De skal være glade for alle mennesker, enes godt med andre hunde og generelt være tolerante og lette at træne.
 

HD & AD undersøgelse

 

Jeg opfordrer alle der køber hund hos mig, til at lade hunden røntgenfotografere når den er 1-1,5 år gammel. Dette gøres for at vi kan vide mest muligt om de hvalpe vi laver og for at vi i fremtiden fortsat kan gøre vores bedste for at lave sunde hvalpe. Det er også en god idé at ejeren af den enkelte hund kender hofte og albuestatus for sin hund, således at man kan tage forholdsregler i forhold til motion og kost, hvis der skulle være noget at bemærke.

 

Sakset fra DKK købhund.dk
 

MENTALITET

Golden retrieveren er imødekommende, tillidsfuld og hengiven over for familien, glad for familiens børn og generelt venlig over for mennesker. Golden retrieveren er velegnet som familie- og jagthund. Både hanner og tæver enes som regel godt med andre hunde af begge køn, og der er generelt ikke stor forskel på de to køn af sind.
 

BEHOV
 

Golden retrieveren er en hund, der kræver opdragelse, mentalt stimulerende beskæftigelse og fysisk motion. Den er meget kontaktsøgende og selskabelig og har brug for opmærksomhed og kontakt fra familien.
 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS
 

Som jagthund arbejder golden retrieveren efter skuddet. Dens opgave er at hente nedlagte fugle på førerens anvisninger. Den er lydhør og opmærksom og holder generelt nær kontakt. Også som familiehund er den forholdsvis nem at holde inden for afstukne rammer.
 

PELS OG PLEJE
 

Den glatte eller let bølgede pels har en tæt, vandafvisende og godt isolerende underuld. Hunden har moderat behæng på brystet og bagsiden af benene, fyldigere på halens underside. Pelsen er ikke arbejdskrævende, men den skal gennembørstes regelmæssigt.
 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING
 

Golden retrieveren er samarbejdsvillig og let at opdrage, blot det sker med venlighed, belønning og konsekvens. Træn jævnligt og udnyt hundens glæde ved at bære rundt på noget i munden. Den kan blive en fremragende lydighedshund og er generelt glad for de fleste typer af træning. De fleste golden retrievere er også glade for vand.
 

HØJDE
 

Hanner 56-61 cm. Tæver 51-56 cm.
 

VÆGT
 

27-36 kg.
 

FARVER
 

Alle nuancer af gylden eller creme.
 

OPRINDELSE
 

Golden retrieveren blev skabt i grænseegnene mellem England og Skotland sidst i 1800-tallet. Baggrunden er formodentlig en krydsning mellem gul labrador retriever, irsk setter og den nu uddøde tweed water spaniel. Golden retrieveren blev hurtigt populær blandt jægere på grund af dens nænsomme måde at apportere fuglene på. I dag anvendes den stadig som jagthund, og den gør desuden stor nytte ved opsporing af f.eks. narko og sprængstoffer, som redningshund, servicehund for handicappede og som elsket familiehund. Med tiden har racen udviklet sig til to linjer; En der primært har vægtet eksteriøret, og en der har lagt vægt på arbejdsegenskaber. Spørg den enkelte opdrætter, hvilken type de har, for at få mere information og for at finde ud af om den type er noget for dig og din familie.
 

HJEMLAND
 

Storbritannien.

INTERNATIONALT RACENAVN

Golden retriever.

Kennel Vesterlyng´s er organiseret under
Dansk Kennel Klub & Dansk Retriever Klub

 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite